Az automatizálás élő folyamatok utánzására kifejlesztett gépi eljárás. Előfeltétele, hogy feltérképezze az emberi/organikus cselekedetek logikai és funkcionális egymásutániságát, majd azokat elemezze, részekre bontsa és egy parancssorban replikálja1. Kulcsszavai a racionalizált lépéssor, programozhatóság és az előre meghatározott kimenetet. Egyszerűen megfogalmazva az automatizáció lényege, hogy valami “magától megtörténjen”.

A gépi látás, a mesterséges intelligencia, a döntéselemzés vagy az ipari automatizálás területein elért eredmények a robotok különböző területeken való elterjedéséhez vezetnek. A láncdohányozó robotok a laboratóriumokban2, az önvezető autók3 az közlekedésben jelentenek forradalmi újítást és váltják ki a korábban biolológiai entitásokra jellemző feladatok teljesítését.

A Team FW négy mechatronikai mérnökből álló csoport, akik az indiai New Delhibe szervezett 2016-os Advanced Robotics Challenge-re készülnek. A verseny kiírás egy olyan robot megtervezését és legyártását írta elő, ami képes a bowling szabályai szerint játszani és a feladatsort a bekapcsoló gomb megnyomása után önállóan kivitelezni. A robot előre meghatározott alkatrészekből (fémelemekből álló építőkészlet) állhat, amelyhez szabadon fejlesztett szenzoros és elektronikai support kapcsolódhat. Az strike-hoz vezető automatizált lépéssor megalkotása olyan kompetenciákat igényel, mint a vizuális programozás, gépi látás, képelemzés, hardware, elektronika fejlesztés.  

Lépéssor:

robot indulása a bázisról
szín- és fényérzékelés kalibrálása
robot tájékozódik a pálya jelölése alapján
robot benyúl a tárolódobozba
kivesz egy labdát
ránéz egy célpontra
analizálja a célpontot
kiválasztja az optimális odajutási és ledöntési módot

Idézet:

“Rengeteg ipari automatizálás, például az önjáró autó is itt indul, mint ezek a dolgok, amikkel foglalkozunk. Nyilván ezerszer bonyolultabb, de az alapvető metódus hasonló. A gépi látás és az automatizáció miatt sok ipari alkalmazást el lehet képzelni ezeken az alapokon.” Ricsi