robo-etika
A robot-ember interakció erkölcsi vetületének tisztázása az egyik legsürgetőbb kérdés, amivel a technológiai fejlődésnek számolnia kell. Az 1942-ben megfogalmazott Asimov-i törvények – aminek három plusz egy pontja fektette le a robot-etika alapvetéseit – még szolgáló, alávetett lényekként rögzíti a robotok helyét az ember uralta világban. A ma technológia frontja erőteljesen támadja ezt a modernista elképzelést, hiszen a mesterséges intelligencia, a deep learning, a kognitív tudományok vagy a szemantikus web irányai egyre nagyobb önrendelkezést adnak az emberi akarattól függetlenedő automata gépeknek. A GLOB tervezése közelebb áll az emberközpontú elképzeléshez, a gömb alakú követődroid egyszerre háziállat, társ, technikai protézis (jobban halljunk, mindent lássunk) és személyi asszisztens.

techno-bestiárium
Míg hagyományosan a hadi technológia áll az önálló feladatvégzésre trenírozott robotgyártás élvonalában, addig a civil szektor is élvezheti áldásos hatásait a háztartási robotokkal (unalmas vagy koszos munkák kiszervezése). Ezek a fejlesztések sok esetben egy high-tech bestiáriumnak is nevezhető új fajt hívnak életre, amikor a tervezőik kezei közül négylábú vagy hernyólábú, megnövelt potenciállal rendelkező hibrid állatok kerülnek ki. A Big Dog, a Cheetah, a Boston Dynamics „Homoki Bolhája”, a RISE névre hallgató hatlábú robotcsótány vagy a szintén bevetésre készült LS3 kutya-robot mellett már megjelentek (és a szervizelésük felfüggesztésével már ki is haltak) a személyi használatra szánt, otthoni kedvencek (pl. a Sony AIBO-ja, vagy újabban az ASUS emotikon arcú Zenbo-ja). A gép-ember interakció érdekes problémáját jelentik az érzelmek, amikor például a Roomba nevű porszívó robothoz kezdenek úgy viszonyulni tömegesen, mint egy házikedvenchez. A Talent programban kidolgozott GLOB személyi követődroid fejlesztői is ezt a kihívást játszák meg: egy olyan intelligens funkciókkal felruházott “társat” programoztak le, aki a mindennapjaink része lehet. A ’90-es évek Tamagochi-mániájához képest a robot- vagy virtuális állatok iránti rajongás úgy tűnik, felnőtt: már nem mi etetjük őket, hanem ők törődnek az igényeinkkel.

Konkrét
A Glob egy gömb alakú személyi robot, ami hívás indítására és fogadására, hangüzenet küldésére és fogadására, mozgó ébresztőóraként és zene lejátszására használható. Infra jeladó segítségével követi a gazdáját. A gömb oldalai cserélhető modulok, ez lehetővé teszi, hogy az eszköz a későbbiekben kamerával vagy hosszabb élettartamú akkumulátorral is bővíthető legyen. A további fejlesztési igény egy biztonsági Home Protect funkciót is tartalmazza.

Funkciók:
– őrző funkció
– követő funkció
– hangvezérlés
– külső hangszóró

“A technológiai fejlődés célja mindig valami folyamat egyszerűsítése. Amit a mobiltelefonok csináltak a kommunikációval, azt ma már a háztartási eszközök és az otthon relációjában is szeretnénk viszontlátni.  Az “okos” háztartási kiegészítők emelkedő trendje várható a következő években, úgy mint az okoshűtő vagy a Star Trek-ből ismert étel replikátor is valósággá válik.” – Roli

“Pár éven belül mindenki számára elérhetőek lesznek olyan robotok vagy gadget-ek, amik megkönnyítik a mindennapjainkat, társként gondolunk rájuk, és a szokásainkat analizálva kitalálják, mire vágyunk.” – Roli