Fontosnak tartjuk, hogy olyan projekteken dolgozzunk, amelyek valós igényekre nyújtanak kézzelfogható megoldásokat. Éppen ezért néhány hónappal ezelőtt egyik partnerünkkel közösen arról kezdtünk el gondolkodni, hogy hogyan tudnánk egyszerűsíteni a jelenleg nagyon idő- és erőforrás igényes leltározási folyamataikat.

Milyen egyszerű lenne ha pénteken egyszerűen csak bezárnánk a raktár ajtaját, majd hétfőn reggel úgy nyitnánk ki, hogy a drónok elvégezték a munkát?

Valójában nem is olyan földtől elrugaszkodott ötlet ez mint elsőre gondolnánk. Egyes raktárakban már ma is használnak olyan technológiákat, amelyek segítségével kézzel irányított drónok azonosítják a termékeket és azok polcon elfoglalt helyét.

Mi azonban úgy döntöttünk, ennél is tovább megyünk: egy olyan demón kezdtünk el dolgozni, ahol a drón egy előre kijelölt területen magától felszáll, végigpásztáz három polcnyi raktárkészletet, majd megkeresi a kiinduló helyét és visszaszáll oda. Ebből a mérésből láthatóvá válik majd számunka, hogy melyik termék melyik polcon, és azon belül konkrétan hol helyezkedik el.

A polcokat markerekkel jelöljük, amik segítségével tájékozódik a drón, ezeknek a QR kódoknak köszönhetően pontosan be tudja azonosítani, hogy éppen hol jár.  A QR kódok és a vonalkódok beolvasásához, valamint a termékek beazonosításához gépi látást használunk. A drón repülés közben kamerájával felismeri a vonalkódokat és a gépi tanulásnak köszönhetően tudja, hogy azt kell beolvasnia.

A projekt fontos alappillére a drón autonóm mozgásának elérése volt. A demó idejére sikerült elérnünk, hogy a drónt számítógépen előre megírt kódokkal irányítjuk, az általunk meghatározott térben biztonsággal képes navigálni, úgy hogy a mozgásba nem szükséges kézzel belenyúlnunk.

A demó a 2019-es T-Systems Symposiumon debütált, ahol az egész napos konferencián 23 repülést végeztünk, ami 138 percnyi levegőben töltött időt jelent. Ez idő alatt a drón 256 vonalkódot olvasott be sikeresen, egy leltározási folyamat pedig átlagosan mindössze 6 percet vett igénybe.

A sikeres demó után nem állunk meg, fejlesztünk tovább, hiszen célunk, hogy működőképes megoldásokkal segítsük a jövő raktárait!