Amikor az IoT (Internet of Things) rövidítés felbukkan, akkor nem mindenki kap teljesen tiszta képet róla, hiszen magyarul „a dolgok internete” néven futó kifejezés ugyanolyan ködösen hat a laikusok számára, mint az angol megfelelője. Ezért most megkíséreljük sebtében összegezni és kő egyszerűen definiálni. Egyúttal bemutatunk néhány izgalmas, a Kitchen Budapest (KiBu) konyhájában fortyogó fejlesztést.

Következzen a megkerülhetetlen IoT meghatározás: internet kapcsolattal összekötött és ezáltal vezérelhető eszközök. Nem is olyan bonyolult, ugye?

Oké, de milyen dolgok jöhetnek szóba? Szinte bármilyen, lássunk pár példát: autók, konyhai gépek, szívmonitorok, fűtőberendezések, kutyajátékok, továbbá a mára mindennapossá vált okos kommunikációs eszközök (telefon, tablet, óra).

Miért jó, ha távoli kapcsolattal működtetek tárgyakat? A kontroll és a mérhetőség a kulcs, mivel minden egyes, a használat során begyűjtött adattal egyre hatékonyabb eszközöket tudunk létrehozni, ráadásul a gépeinket precízen irányíthatjuk.

Az IoT egy múló trend vagy a jövő? A Business Insider üzleti magazin szerint 2020-ra több mint 24 milliárd IoT készülék fog működni világszerte, tehát minden emberre jut négy „dolgok internete” kütyü. Az bizonyos, hogy rengeteg újdonság és folyamatos innováció lengi körül az IoT világát.

Minden világos, viszont a KiBu miben járul hozzá az IoT ökoszisztémához? Kiemelünk nektek három fontos projektet.

Canary fantázianévvel olyan okosóra applikáción dolgozunk, ami lehetővé teszi, hogy erősen zajszennyezett környezetben is értesíthessük a gyári dolgozókat vészhelyzet esetén, illetve hozzájárul csökkent munkaképességű, hallássérült munkavállalók foglalkoztatásához.

Beltéri nyomkövető rendszert is építünk: a Tracker lokalizációt és a jármű nyomon követést szolgáltat. A gyárban zajló forgalom digitalizálása növeli a hatékony működést, valamint az erőforrások átláthatóbb kezelését. 

Végül ismerjétek meg a távirányítható irodánkat, a Smart Office-t. A KiBu fizikai helyiségeit szenzorokkal szereltük fel, összekötöttök a hálózattal, hogy okos iroda infrastruktúra támogassa munkánkat. Ez lehetővé teszi a különböző funkciók (elsősorban közművek, mint a világítás, áramellátás stb.) értékeinek folyamatos ellenőrzését és vezérlését egy online felületen keresztül.

További érdekességekért olvassatok bele projektjeinkbe és böngésszétek bátran az oldalunkat, látogassatok el eseményeinkre.