Jóllehet a logisztikában nem csupán a dolgok A pontból B-be való elszállítása jelent növekvő kihívást, hanem az áruk pontosabb nyomon követhetősége.

Mit szólnátok ahhoz a megoldáshoz, amikor a javak helyzetéről valós idejű adatokat kapnátok, ezek az adatok pedig csak akkor továbbítódnának, amikor ténylegesen szükség van rájuk, a GPS antennával és a gyorsan lemerülő akkumulátorokkal nem kéne többet bajlódni, illetve nem a szállító járművet, hanem a tényleges rakomány minden egyes elemét követhetnénk?

A Kitchen Budapest, a T-Systems Magyarország és az Akkucomp Hungary Kft közös fejlesztése az úgynevezett Asset Tracking (magyarul értékkövetés) újdonsága NB-IoT - alacsony adatforgalommal működtetett keskenysávú hálózat - technológia segítségével teszi lehetővé, hogy közvetlenül a termékekbe, raklapokba, bármilyen követésre szánt tárgyba elhelyezhessünk egy mini adóvevőt, amely kizárólag mozgásba kerüléskor lép működésbe, majd megpihen a következő aktivitásig. Mindeközben hihetetlen pontos lokáció adatokat juttat a rendszerbe, ráadásul havi egyszeri átpozícionálással 5 évig működőképes az akkuja. Megemlítenénk még, hogy teljesen önállóan, automatizálva működik.

A leggyakoribb logisztikai ügyfélszolgálati kérdésre, a „hol a rendelésem?”-re is könnyedén választ ad. Előbb viszont bontsuk szét ezt az egyszerű kérdést és értsük meg, miként fordítódik le például egy logisztikai vezető fejében:

  • Hol jár most a rakomány/termék?
  • Mikor érkezett, érkezik meg és milyen állapotban van?
  • Teljesülnek-e a vásárló elvárásai?
  • Hogyan oldom meg a szolgáltatás során felmerülő problémákat?
  • Minden folyamat a cég által előírt szabály szerint zajlik-e?
  • Miként javíthatom a szolgáltatást, fejleszthetem a folyamatokat?

A GEODIS 2017-es felmérése szerint, amiben 600 logisztikai szakembert kérdeztek meg, felfedték, hogy a vállalkozások 77 százalékának egyáltalán nincs vagy csak alacsony rálátása van az áruszállítására.

Az új értékkövető megoldásunkkal javul az ellátási lánc hatékonysága, gyorsul a kiszállítás, valós idejű adatokat kapunk az áruk helyzetéről, nő a láthatóságuk és egyszerűsödik a monitorozásuk. Minden egyes rakomány, kis- és nagyértékű termék egyedileg megfigyelhető lesz mozgás közben (is).