24 órás hackathont rendezetünk a T-Systems Magyarország és a Szegedi Tudományegyetem Informatikai karával közösen. A kilenc döntőbe jutott megoldás közül kettő is okos méhkaptáron dolgozott és a győztes megoldás is az agráriumból érkezett: az almamoly rajzásának előrejelzésével csökkenti a szükséges vegyszerek mennyiségét, növelve ezzel a termesztés eredményességét is.

A Szegedi Tudományegyetem, a T-Systems és a KiBu mentoraival dolgoztak eredeti ötleteiken a 2-5 fős csapatok, felhasználva a keskenysávú internet (NB-IoT) technológia által nyújtott lehetőségeket. A 24 órán át tartó versenyre a szervezők két kiemelt területen vártak kreatív megvalósítási ötleteket: az életvitel, a vitális paraméterek és a környezet monitorozására alkalmas IoT szenzorok világában, illetve a mezőgazdaságban, ahol jelenleg az élő szervezetekről adatokat gyűjtő intelligens szenzorokra épülő rendszerek jelentik az egyik legfontosabb alkalmazási területet.

A kilenc döntőbe került ötlet között helyet kapott mind az agrárium - két csapat is érkezett különböző okos méhkaptár koncepciókkal, mind a telemedicina, amely témakörben leginkább a baleset előrejelzés és egészségmonitorozás állt a fejlesztések középpontjában. A nyertes csapat ötlete az almamoly rajzásának előrejelzését teszi lehetővé. Az almamoly az almatermésű gyümölcsfák egyik legfontosabb ellensége, kártevő lárvája okozza a kukacos almát, ami miatt a gyümölcs idejekorán lehullik és kárba vész, vagy pedig a szüretelt almát teszi fogyaszthatatlanná. A győztes NB-IoT ötlet lehetővé teszi az óvintézkedések optimalizálását, ezzel csökkenti a szükséges vegyszer mennyiségét és hozzájárul a kiszámítható, fenntartható termeléshez.

“Igen kiélezett verseny szemtanúi lehettünk. Minden döntőbe jutó csapat nagyon felkészült volt, így valóban értékes munkák születtek a 24 órás erőpróba alatt. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen innovatív fiatalok mérettették meg tudásukat, és bízunk benne, hozzá tudtunk járulni egy hosszútávon is egymást segítő közösség alakításához." – mondta Krégl Klementina a T-Systems innovációs kompetenciaközpontjának vezetője a díjátadót követően.

A nyertes csapatok a munkájuk során használt szenzorkészleten felül 1,2 millió forintos össznyereményben részesültek valamint több csapat is lehetőséget kap arra, hogy ötletét továbbfejlessze a KiBu és a T-Systems szakértőinek támogatásával.