24.hu újságírója a legizgalmasabb köztéri kampánynak nevezte az HBO TV csatorna által kihelyezett reklámokat, ami a budapesti kis- és nagyvérkörök mentén a saját gyártású Westworld sorozatuk témájának legégetőbb dilemmáit bocsájtotta interaktív szavazásra. Bár a szavazás távolról sem közelítette meg a reprezentatív véleményfelmérésekkel szemben támasztott minimális elvárásokat, mégis hatékonyan hívta fel a figyelmet azokra a sorozat által is keretezett a problémákra, amik a mesterséges intelligencia és az emberi etika strukturális feszültségeiből származhatnak. A többségi válaszok sok esetben sokkoló eredményekkel hívták fel magukra a figyelmet a villamosmegállókban: a legnagyobb körültekintéssel éppen a Blahára kihelyezett  "Ölnél-e egy következmények nélküli világban?" kérdése kis számbeli fölénnyel, de mindvégig megtartotta pozitívban a mérleget több mint 1000 fő inputjával. 

Ha a Westworld sorozattal kifejezetten nem is, de hasonló erkölcsfilozófiai kérdések interaktív feldolgozásával lehet találkozni június 21-én a KiBu Demo Day-en is, ahol 6 témacsokor köré fűzve szálazhatók szét az automatizációval járó döntési helyzetek. Ha egy szuper AI majd az alapján hoz meg élet-halál döntéseket, hogy mi milyen adatokat vittünk be a rendszerébe többségi, tehát demokratikus elven, mit tudunk meg ez alapján magunkról, milyen értékek iránt vagyunk elkötelezettek? A Training 2038 névre hallgató VR élmény a szavazófülke magányát és diszkrécióját garantálja a vélemények aggregálása tekintetében, a végén mégis kiderül mi az, amiben egyetértünk és mik azok a kérdések, amelyek legjobban megosztják a társadalmunkat.

Pár példa a konfliktust ígérő helyzetekre:

Nehezen jutunk közös nevezőre abban, hogy mesterségesen kisegítsük-e magunkat a depresszióból vagy attól vagyunk emberek, hogy egyénileg megküzdünk a pszichés problémákkal.

...vagy milyen tartalomelőállítási elveket tartsuk követendőnek, pc/anti-pc?

...hogy milyen stratégiát alkalmazzunk háborús helyzetben?

...vagy kicsit banálisabb (vagy éppen Brandon Cronenberg-i) vizekre evezve a pop kultúra iránti rajongásunkban lefeküdjünk-e egy híresség replikájával?

Gyere el a Demo Day-re és próbáld ki.