Philip K. Dick sci-fi regénye, Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? a legklasszikusabb sorvezetője annak a kérdésnek, milyen mértékben változtatható emberivé egy szintetikus tudat. A Szárnyas fejvadász 2-vel újra feltámasztott morálfilozófiai eszmefuttatás a vásznon az azóta szintén kultikussá vált filmzenékkel elevenedett meg. Az eredeti filmadaptáció hangulatát Vangelis Yamaha CS-80-as analóg szintetizátorral felvett soundtrack-jei alapozták meg, az idén kijött sequel-nél a szerzőpáros Hans Zimmer és Benjamin Wallfisch már 40 éves technológiával fogtak neki egy kortárs hangzásvilág megalkotásának.

A Kitchen Budapest interaktív VR installációja, a Training 2038 szintén az emberi tudat és értékrendszer lemásolásával, valamint a különböző kritikus helyzetekre adott válaszok betáplálásával igyekszik a „robotokat” és „automatonokat” beilleszteni különböző társadalmi alrendszerekbe. A training – a gépi tanítási folyamatra alkalmazott metaforával – olyan szcenáriókat vázol fel, amelyekben dönteni kell: most még nekünk, 2038-ra talán már nem emberi cselekvőknek. A 6 részterület, amelyen a képzés folyik: a média (percepció management), a közlekedés (önvezető autók), kormányzás (algoritmikus, bio- vagy pszichometrikus döntéshozatal), háború (drónok, pre-emption stratégiája), intimitás (emberi, gépi jogok) és egy általánosabb emberi vs mesterséges (technológiai protézisekkel foglalkozó) téma. 

Filip Ruisl Training 2038 élményhez komponált, sötét jövőt felvázoló soundtrack-jei egy albumba rendezve elérhetők Bandcamp-en:

1 Mothership (Theme) 05:54
2 Transportation 04:21
3 Intimacy 05:49
4 Warfare 05:40
5 Human vs. Artificial 05:31
6 Governance 04:07
7 Fake News 05:57
8 Entity Breathing 06:27
9 Consequence (Outro) 02:24