Hogyan lehet 1,4 milliárd emberről gondoskodni? Mi van akkor, ha saját magukról gondoskodnak? Simon Denny dokumentumfilmjében a hardver Szilícium-völgyét, a kínai Shenzent térképezi fel, ahol erre a problémára egy speciális megoldást találtak a vállalkozási hajlandóság tömegessé válásának szorgalmazásával. A dokumentumfilmben megszólal a kínai elnök Xi Jinping, aki szerint, ha mindenki vállalkozó és a jövőjét önmagának kovácsolja, megspórolja azt társadalmi terhet, amit a költséges ellátórendszer fenntartása jelent.

Az úgynevezett innováció gyors invenciót és iterációs spirálokat követel, amely a vállalkozókat egyre növekvő ütemben hajtja egymás túlszárnyalására olyan tárgyak megalkotásában, amelyekre nem jelent meg előzetes igény. Ebben az ökoszisztémában született meg és indult világhódító útjára a szelfi bot és a légdeszka – a következő nagy dolog pedig az egyik interjúalany szerint – a mikrofonba beépített karaoke zenelejátszó lesz.

"Kína számára a strukturális reform nem jelent mást, mint feloldani azt a végtelen kreativitást, ami az emberekben van. Múlt nyáron Davosban tettem javaslatot a tömeges vállalkozás és innovációt fejlesztésére, ami a szerkezeti változások kiemelten fontos szegmense." 

"Úgy gondolom, hogy világszerte egy új korszak elé nézünk, aminek az egyik hívószava a „sharing economy”. De a „sharing economy” másik oldala, amiről kevésbé beszélünk, az bizonytalan (prekár) munkavállalás, egy nagyon gyenge lábakon álló munkáltatói helyzetet. Valamennyi közgazdász a társadalombiztosítás válságát jelzi előre. Ha megnézzük Kínát, egyszerűen nincs mód arra, hogy társadalmi védőhálót biztosítsunk, ami elég erős 1,3 milliárd ember számára. Ez a globális trend és egyben a lokális igény a valós tömeges vállalkozásra. A kormány 4-5 éve kezdett el beszélni a grassroot innovációról vagy grassroot vállalkozásokról. A legalapvetőbb oka, hogy ez a téma előkerült, hogy nem tudják ennyi embernek a munkába állítását támogatni. Úgy értem, ha arra kezdenek el pénzt költeni, hogy mindenki munkához jusson Kínában, akkor trillió RMB-t kell költeniük, mondjuk 5 évig? De ha ehelyett mindenkit arra buzdítanak, hogy innováljanak és kezdjenek saját üzletbe, akkor ennek az összegnek csak a 10%-át fektetik be.

Stream: http://dis.art/real-mass-entrepreneurship