2018-as Fogyasztói Elektronika Show (Consumer Electronics Show, röviden CES) egészen január 12-ig tartja izgalomban a mindenféle technológiára – konceptuális és praktikus - éhes közönséget. A Futurism blog szerzői készítettek egy listicle-t, hogy mire érdemes figyelni.

HTC VIVE PRO VR HEADSET

A HTC szerint a Vive Pro a hardcore VR megszállottaknak készült, akik a legjobb audio- és videóélményt várják a headset-től. Az új sisak duális – OLED kijelző-vel ellátott 2880x1600-as felbontást garantál – durván 78%-os javulást jelent a jelenlegi Vive head-setekhez képest. Az árazással kapcsolatos részletek nem derültek ki a tájékoztatóból. 

A VR Pro mellett a HTC bemutatta a Vive vezetéknélküli adapterét is. A Vive Pro-val és az eredeti Vive headsettel egyaránt kompatibilis, a vezetéknélküli adapter wireless VR élményt tesz lehetővé – végre talán örökre leszámolva azzal a problémával, amit a kábelekbe való begabalyodás vagy a kábel kihúzódása miatt a headset véletlen áramtalanítása jelentett.

TV-K ÉS HANG ASSZISZTENSEK, EGYESÜLJETEK!

Készülj fel arra, hogy egyre többet fogsz a tévédhez beszélni, legalábbis ezt ígéri a Samsung és az LG 2018-as TV szériája, ami digitális hang asszisztenst is tartalmaz. A Samsung a saját Bixby asszisztensére épít, aminek segítségével filmeket és sorozatokat kereshetsz az adattárban, vagy lejátszhatsz egy számot Spotify-ról esetleg az időjárásnak is utánakérdezhetsz.

A CNET riportjából kiderül, hogy az LG a Google Asszisztenssel megy tovább, ami lehetővé teszi a tévénézők számára, hogy hangvezérléssel keressenek rá a filmek soundtrack-jére, vagy kapcsolják ki a TV-t, amikor lejárt az adás, amit néztek. 

A hangvezérlés egyre több termékhez talál utat, így a Bixby a Samsung Family Hub hűtő rendszerét is támogatja, míg az Amazon Alexája az LG InstaView ThinQ hűtőbe kerül, valamint a HiMirror Mini tükrébe.  A Google ugyanakkor igyekszik felvenni a versenyt az Amazon Echo Show-jával, így rengeteg Google asszisztens által megtámogatott okos display-t tol a piacra.

ROBOTOK: EGY LÉPÉS ELŐRE, KETTŐ VISSZA

Hanson Robotics Sophiája, akinek 2017-ben Szaúd-Arábia állampolgárságot adott, megtette első lépeseit a CES2018-on a DRC-Hubo Las Vegas-i egyetemi csapat által tervezett új lábakon.

Mégsem ez az esemény generálta a legnagyobb figyelmet: az LG marketingigazgatója, Davin VanderWaal az CLOi robot élő demonstrációja közben ugyanis befürdött a CLOi-nak nevezett házimunkákat és mindennapi feladatokat koordináló robottal. Miután a robot feladta a működést, VanderWaal prezentációját egy érintőképernyőn kellett, hogy folytassa.

Az LG még tartozik azzal, hogy CLOi áráról és a piacra bocsájtási idejéről bejelentést tegyen, de az eseményen való teljesítményét nézve, ez lehet, hogy elmarad.

TOYOTA E-PALETTE

Toyota az e-Palette elnevezésű önvezető autójával debütált a CES 2018-on, és annak ellenére, hogy a konceptuális termék úgy néz ki, mint egy high-tech téglatest négy keréken, a vállalat tervei minden kétséget kizárólag ambíciózusak.

A cég egy multifunkcionális szállítási és mobilitási platformot fejleszt magának és partnereinek, amelyek között az Amazon, a DiDi, a Mazda, a Pizza Hut és az Uber szerepel. Toyota nyilatkozata szerint az e-Palette belső tere rugalmasan alakítható a különböző igényeknek megfelelően, legyen az csomagkiszállítás, utazásmegosztó szolgáltatás vagy egy food truck.

A Toyota 2020-ra teszi a tesztelés kezdetét szinkronban az AI-által vezérelt autók próbajárataival.

QUANTUM COMPUTING

Tavaly októberben az Intel bejelentette a 17-quantum bit (qubit)  chip érkezését, ugyanakkor a cég január 8-i keynote eseményén az Intel CEO-ja, Brian Krzancih már 49-qubit chip-ről beszélt – ez nagy előrelépés ahhoz, hogy a cég quantum nagyhatalommá váljon. A „Tangle Lake” kódnév alatt futó projekt sajtótájékoztatóján az Intel úgy mutatta be a terméket, mint „egy chip, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy értékeljék és javítsanak a hibajavítási technikákon, valamint számítási problémákat szimuláljanak”. Olyan részletet azonban nem tettek közzé, mikor lesz elérhető a chip a felhasználók számára. 

Az intel bejelentése a neumorfikus kutatásuk eredményeként létrejött „Loihi” fedőnév alatt futó chip-ről is tartalmazott információt, mégpedig arról az újfajta felépítésről, amelyben a chip tervezése visszatükrözi az emberi agyban a neuronok egymással való kommunikációját. A Loihi lényege, hogy egyszerűbbé tegyen olyan folyamatokat mint a machine learning, így biztonsági kamerarendszerek fejlesztésében vagy a smart city infrastuktúrájában az önvezető autókkal való kommunikációban lehetne szerepe.

MOBILSUGÁRZÁS ELLEN VÉDŐ ALSÓNADRÁG

A CES 2018 mindenkire gondolt (leginkább persze az euroatlanti fehér, középosztálybeli férfiakra), a Spartan alsóneműgyártó cég ugyanis bemutatta a mobilsugárzásálló boxereit az eseményen. Több mint 30.000 alsónadrágot adtak el a tavalyi évben, így egy valós piaci igény mutatkozik a termék és a textil iránt, ami egy elektromagnetikus pajzsként védi az érzékeny testrészeket.Forrás: https://futurism.com/what-weve-seen-so-far-ces-2018/