A T-Systems Magyarország kezdeményezésére október közepétől interaktív bemutatók és előadások indulnak BGE hallgatóknak a KiBu-ban. 

1. alkalom: 2017. október 10. 17:00
Kiterjesztett és virtuális valóság

A virtuális valóság (VR - Virtual Reality) és kiterjesztett valóság (AR - Augmented Reality) technológiák az elérhetőbb hardvereknek és szoftvereknek köszönhetően egyre elterjedtebbé válnak. A virtuális valóság lehetővé teszi, hogy új szimulált környezetekbe kerüljünk egy fejre szerelhető képernyő (HTC Vive, Oculus Rift) és szenzoros távirányítók segítségével. Ezzel szemben a kiterjesztett valóság a kamerakép és gépi látás segítségével 3D digitális tartalmakkal egészíti ki valós környezetünket, egy mobiltelefonos képernyőn keresztül (Apple AR Kit, Project Tango), vagy egy fejre szerelhető áttetsző képernyő segítségével (HoloLens, Magic Leap).
Az előadás először egy történeti áttekintést ad a panoráma festészettől a virtuális és kiterjesztett valóságig, majd konkrét példákon keresztül bemutatja a technológia lehetőségeit és hátulütőit szoftveres és hardveres szinten. A prezentáció vége bemutatja az AR és VR témákkal foglalkozó cégeket, laborokat és startup-okat, majd összegzi az eszközök felhasználási területeit, piaci helyzetét és kihívásait a jövőre nézve.
 

2. alkalom
2017. november 14. 17:00
KiBu látogatás

A 90 perces látogatás során a hallgatók betekintést nyernek egy technológiai lab életébe, megismerhetik a működésünket és a történetünket, majd tech demo-kon keresztül bemutatjuk az aktuális munkáinkat, illetve az általunk mentorált projekteket. A prototípusokat ki lehet próbálni, sőt kifejezett célunk, hogy a tesztelést követően diskurzust indítsunk az egyes megoldásokról és az alkalmazott technológia egyéb felhasználási lehetőségeiről.

3. alkalom
2017. december 5. 17:00
Adatvizualizáció

Az előadás fókusza az adatvizualizációval kapcsolatos tudáskör részletes körbejárása, illetve a résztvevők bevezetése a gyakorlati alkalmazáshoz szükséges ismeretek elsajátításába. Az előadás során kiderül, hogy valójában mit is hívunk adatvizualizációnak/dataviznek, hozunk példákat remek és kevésbé remek adatviz-ekre, megtudhatjuk mi a különbség az infografika és az adatviz. között és milyen előnyei vannak ennek a prezentációs formának, illetve hogy használta a Kitchen Budapest ezt a technikát a különböző projektjei során. Szó lesz arról is, hogy milyen képességek szükségesek egy adatviz elkészítéséhez, illetve hogy egy ilyen alkotási folyamat milyen lépésekből áll - ezeken a lépéseken egyesével végig is megyünk egy, az előadásra egyedileg elkészített adatviz példáján keresztül. Megismerjük az adatviz-ben használt technikai elemek ajánlott alkalmazásait, foglalkozunk picit a Gestalt-elvekkel és feltérképezzük a diagramok széles palettáját is. A különböző adatviz készítő eszközök listáját is végigvesszük, illetve egy-két alkalmazást kiemelten is meg fogunk vizsgálni, hogy az előadás végére a résztvevők egy olyan alapszintű tudással legyenek felvértezve, aminek segítségével egyszerűbb adatviz-ek elkészítésébe könnyedén belefoghatnak.